Pití vína je dnes naprostou samozřejmostí. Většina lidí si s chutí dá skleničku známkového vína, které probudí chuťové pohárky. Víte, však jaká je historie tohoto alkoholického nápoje a jak dávné jsou zmínky o něm samotném?
Prvopočátky všeho se začaly psát již 14 tis. let nazpět, kde se zachovaly některé poznatky o zkvašené šťávě. Daleko jistější důkazy jsou z doby o 6 tis. let později, konkrétně z Mezopotámie, Zakavkazska, ale i středověkého Sumeru nebo Egypta. Víno bylo vyhledávaným nápojem, o jehož poměrně přesné výrobě hovoří i všemožné hieroglyfy.
Víno v Řecké a římské říši
Právě v těchto oblastech se víno stalo doslova posvátným elixírem pro mnohé filozofy a myslitele. Jeho výroba byla obdobná té, jež se ještě v nedávné době praktikovala ve velkých vinařství Španělska a v podobných destinacích.
Barevnost tehdejších nápojů byla různorodá, obvykle ale připomínala Medvědí krev, jak se nazývá dnes oblíbené bulharské víno.
Kvalitní kvašená úroda patřila bezpochyby jen do rukou jen té nejvyšší šlechty a mocných pánů. Ti ostatní, povětšinou vojáci a lokajové, museli popíjet hodně octované víno, jehož příchuť byla spojována s dezinfekčními účinky.
Dříve vydržela kvalitní vína i mnoho desítek let a zachovala si svoji rozmanitou příchuť.
Víno v dnešní době
V současnosti je trh doslova zaplaven nejrůznějšími typy vín. Poměrně oblíbené je však víno z Bulharska, jak pro svoji dávnou minulost, tak originální výrobní recepturu. Medvědí krev je nápojem přinášejícím kvalitu a dokonalou chuť. Známkové víno, s nímž se octnete mezi lesními ostružinami ve světě plném zážitků.
Vsaďte na vinařskou tradici z 12. století, která si vás získá ve všech ohledech. Zpříjemněte si letní večery a ověnčete své pravidelné pokrmy vínem z Bulharska, ať už to bude Medvěd bílý, Medvěd červený nebo Medvěd růžový od společnosti Pemap.