Nastal čas na dobrou kávu

Také patříte mezi ty jedince, které tento nápoj po ránu stoprocentně probere k životu a po poledni jaksepatří nakopne k maximálním výkonům? V tom případě vítejte v klubu.

Někdo se bez kávy zkrátka neobejde. A pomiňme důvody, proč k tomu došlo a zda to je dobře. Je totiž spousta lidí, kteří kávu vyhledávají nejenom pro její povzbuzující účinky, ale především lahodnou chuť. A víte vlastně, odkud se bere?

Arabika versus Robusta

Zřejmě víte, že kávová zrna produkuje rostlina s názvem kávovník. Té existují jen dva druhy – Robusta a Arabika. Zatímco jejich kávová zrna jsou na pohled k nerozeznání, co se chutě týče, ta už je o něčem jiném, což je dáno především zeměpisnou šířkou a podmínkami, ve které se pěstují, a způsoby, jak se zpracovávají.

Jemná, a přitom intenzívní

Milovníky kávy je upřednostňována Arabika, ať již pro svou jemnou chuť, tak intenzívní aroma. Robusta je oproti ní mnohem více hořká, což je mimo jiné vyšším (až dvojnásobným) obsahem kofeinu. Výslednou chuť kávy ale ovlivňuje i způsob pražení kávových zrn, během kterého pražič nasype do vrchní části pražičky předem nahřáté na vysokou teplotu přesnou dávku zelených zrnek, která spadnou do točícího se bubnu. V něm jsou zrna po dobu osmi až patnácti minut horkým vzduchem pražena. Po uplynutí této doby se musí rychle zchladit. Pražení kávy rozhodně není jen tak, svým způsobem se jedná o umění.

Arabiky z celého světa

Obecně platí, že nejlepší káva je ta čerstvě upražená. Proto je vhodné si kávová zrna nekupovat v supermarketu, ale v pražírně, popřípadě kavárně disponující vlastní pražírnou. Tou je třeba kavárna Jihlava provozovaná společností Káva Monro specializující se na prodej kávy z celého světa. Těch nejkvalitnějších a čerstvě upražených. Velké oblibě ze strany zákazníků se tu těší především Arabiky z Bolívie, Burundy a Kuby. Seženete tu ale i kávy z Etiopie, Guatemaly, Keni, Ugandy i Zimbabwe. Jakou zvolit? S tím vám neporadíme. Budete je muset ochutnat všechny.