Klíčky do každého pokrmu

Klíčky jsou nedocenitelnou součástí zdravé výživy, takže by byla škoda se jim vyhýbat jen pro to, že nevíte, jak je v kuchyni používat. Přitom jsou tak výborné a svěží! Jak zdravé klíčky začlenit do jídelníčku? To se dozvíte na následujících řádcích…

Bez klíčků, které jsou bohaté na vitamíny, minerály, antioxidanty a další nezbytné látky, se neobejde žádný zastánce zdravého stravování. Ovšem jak s naklíčenými semínky nebo ořechy nejlépe naložit? Zde se vám nabízí celá řada možností zahrnující všechna jídla během celého dne. To samozřejmě neznamená, že byste měli klíčky jíst od rána do večera, to ani není žádoucí. Ale zkuste je do svého jídelníčku zapojit aspoň jednou denně a uvidíte, že váš imunitní systém bude brzy o poznání odolnější.

Klíčky od rána do večera

Při snídani můžete o klíčky obohatit ovesnou či jáhlovou kaši, jogurt s müsli nebo celozrnné lívance. Vhodné jsou naklíčené ořechy, třeba mandle, ale také semínka, zejména slunečnicová. Svačinu sestávající z tvarohu a žitného chleba zase vylepší naklíčená vojtěška či ředkvičky, takže si už nebudete muset dělat starosti s další porcí zeleniny. Co se týče oběda, klíčky můžete zakomponovat do přílohy, například naklíčenou čočku do rizota, naklíčené fazole do kari a podobně. A co odpoledne? Pokud budete mít málo energie, můžete si dát hrst klíčků mungo fazole, které se skvěle budou hodit i do salátu, který si připravíte k večeři. Jindy můžete večer při sledování televize sáhnout po naklíčené cizrně namísto nezdravých bramborových lupínků.

Zbývá už poslední otázka: Jak klíčky vypěstovat? Jejich příprava je překvapivě jednoduchá, stačí praktická miska na klíčení, která se postará o lahodné, čerstvé a svěží klíčky téměř sama. Ještě méně pozornosti vyžadují klíčidla semen, která klíčkům zajistí optimální podmínky.