Mandle pro mlsné jazýčky

Nutsman

Sladké, slané, nebo pořádně ostré? Mandle patří již dlouhou dobu mezi vyhledávané pochoutky. Pochopitelně vám nejvíce zdraví prospěšných látek přinesou v natural stavu, ale můžete si je ochutit na mnoho způsobů pro různé příležitosti. 

Mandle podporují zdraví

U mandlí si stačí hlídat doporučenou denní dávku a vykonají dobrou službu. Obsahují sice hodně tuku, ale jedná se o nenasycené dobré tuky. Mandle mohou pomoci i v hubnutí, stačí jíst maximálně třicet gramů za den. Mandle jsou výborným zdrojem antioxidantů a jejich pravidelnou konzumací předcházíte obezitě, cukrovce druhého typu a kardiovaskulárním chorobám. V mandlích ještě najdete mnoho vitamínu E, který zajišťuje ochranu membrány buněk před poškozením. Dále obsahují značné množství hořčíku, což je dobré pro diabetiky a jedince s vysokým tlakem. 

Snadné kuře s mandlemi

Dobrý rodinný oběd se nikdy neodmítá a vy zazáříte jako hostitelé, protože oblíbené kuřecí maso ochutíte nejen marinádou, ale i mandlemi. Marinádu si připravte ze tří stroužků prolisovaného česneku, ze lžíce červené sladké papriky, ze lžíce rajčatového protlaku, ze dvou lžic provensálského koření a ze tří lžic oleje. Trochu osolte a opepřete. Asi kilo a půl kuřecích paliček dobře omyjte, naložte do marinády a nechte přibližně tři hodiny odležet na chladném místě. posléze vložte paličky do pekáčku a pečte přibližně 45 minut v předehřáté troubě. Čtvrt hodiny před dopečením posypte kuřecí kousky hrstí mandlových lupínků. Podávejte s bramborami nebo zeleninovým salátem. 

Příprava domácích pražených mandlí

Pražené mandle patří k největším pochoutkám a jistě potěší i vaše hosty. Připravit si je lze vlastními silami. Můžete si je udělat během chvilky na pánvičce, delší dobu to trvá v troubě. Připravte si balíček loupaných mandlí, olej a sůl. Pokud se potřebujete zbavit mandlové slupky, stačí je spařit horkou vodou a hned vyloupat. Nedoporučuje se jejich vaření, protože pak ztratí svou bílou barvu a stanou se průhlednými. Oloupané kousky mandlí pokapejte slunečnicovým nebo olivovým olejem. Měly by se pořádně promastit, ale ne v oleji plavat. Osolte podle chuti. Pražte na pánvi dozlatova, pravidelně míchejte a vyvarujte se zčernání. Můžete také vložit v pekáčku do trouby předehřáté asi na 150 stupňů. Speciálních chutí docílíte tak, že chvilku před dopečením je posypete kořením. Vhodnou variantou jsou oregano a tymián. 

Nevyhovuje vám příprava ochucených mandliček, ale přesto byste je rádi ochutnali? Vybírat můžete mandle na mnoho způsobů v e-shopu Nutsman, kde si snadno obstaráte pražené, uzené, solené, ve slaném karamelu s medem, obalené v čokoládě s kakaem, v bílé čokoládě s kokosem, blanšírované, v jogurtu s jahodovým prachem, ale také loupané BIO a jinak upravované.

Sdílet článek